Съкровената „Изповед“ на Лев Толстой

В предишната си публикация тук споменахме, че започнахме издателската дейност на „Кръг“ не с друго, а с „Изповед“ от Лев Толстой. Изборът ни бе необичаен, но с него смело влязохме в книжарниците и заявихме, че от бранда „Кръг“ може да се очаква всичко. Дори биографично есе за голямата депресия на Лев Николаевич Толстой.

Текстът „Изповед“ е написан през 1879-а, като само последните абзаци от него са добавени три години по-късно. Въпреки краткия си обем – едва 100 страници, той и до днес се приема за един от ключовите на руския класик. Това е така, защото с него Толстой бележи преломен момент в живота си, когато цялото му разбиране за света рухва.

Лев Николаевич изпада в тежка депресия на 51-годишна възраст. По това време писателят разполага с всичко: крепко здраве, голямо семейство, материални облаги, а романите му „Война и мир“ и „Ана Каренина“ вече работят за неговото литературно безсмъртие. И все пак мисълта за самоубийство не му остава чужда. Тъкмо между страниците на „Изповед“ четем следното признание:

„Аз сякаш бях живял, живял, вървял, вървял, бях стигнал до пропаст и ясно бях видял, че пред мен няма нищо, само гибел. Не можеш нито да спреш, нито да се върнеш, нито да затвориш очи, за да не гледаш как пред теб няма друго, освен измамата на живота и щастието, истинските страдания и истинската смърт, пълното унищожение“.

Лев Толстой

И точно това прави „Изповед“ забележителено произведение. То ни позволява да надникнем в ума на един от най-големите творци, и то в момент на негова пълна слабост. Ще си позволим да завършим с цитат от послеслова, който д-р Иван Ланджев написа специално за нашето издание:

„Изповед“ е съчинение, което едновременно вярва и разчита на собствения си патос. С читателя също е сключен пакт за вза­имно доверие, за извървяване на пътя заедно. Наред със саморазкриването е видимо и удовлет­ворение от признатите истини и от достигна­тите прозрения, желание те да станат общова­лидни – авторовият глас отпразнува процеса на духовното пробуждане. „Изповед“ дава начало­то на Толстоевата проповед“.

Иван Ланджев

Новият превод на „Изповед“ направи Денис Коробко, а корицата е дело на Димитър Кьосев.

П.П. Ако се колебаете дали да се захванете с „Изповед“, направете загрявка по темата с The Last Station. Филмът е художествен, но дава известна представа за вътрешното обръщане на Толстой – показва живота на писателя след голямата промяна, чак до последните му дни.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *