За трудните избори на ПроЛетния базар на „Кръг“

Безвремието на лятото идва, цветовете на ПроЛетния базар на книгата идват, свободата на топлите вечери идва и покрай всичко това се задават новите заглавия на „Кръг“ – свежи и сочни, за да стимулират вкуса към добра литература.

Едно от новите чудеса на рафта в библиотеката ни е класическият и незабравим роман на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“ в два тома, които си принадлежат не просто сюжетно, а естетически. Поставени една до друга двете корици, създадени от Мила Янева-Табакова, носят усещането за утринните лъчи на лятото, промъкващи се през клоните на дърветата, за да огреят клепачите и да събудят съзнанието за живот.

Точно защото държим събуждането да е сигурно, рязко скачаме за „Върховната разходка“ отвъд нашето измерение, понеже реалността е каквато си я направиш, стига да оцелееш в нея. За първи път на български език излиза фен фикшън по най-успешната видео игра Fortnite, запалила милиони по целия свят. Френският млад автор и журналист Матиас Лаворел ни кани на танц в лилавото на неговата действителност. „Върховната разходка“ е роман, който ще разнообрази лятото на всички деца и тийнейджъри, посветени в играта, със своя шантав сюжет и модерни илюстрации.

Но говорейки за оцеляване, е редно да спрем вниманието си върху дебютния роман „Предел на забравата” на посрещнатия с възторзи из Европа руски автор Сергей Лебедев. Още с корицата си, създадена от Албена Лимони, книгата носи усещане за мрачно спокойствие, което се пренася и в текста. Това е история за търсенето, за хората и събитията, които човек среща в живота си и му се налага да понесе. За първи път на български „Предел на забравата“ съчетава предимствата на истинската стойностна литература с важна и болезнена историческа тема – трудовите лагери от времето на комунизма. Справянето с миналото, особено с периоди, в които човешкото е потъпквано, е трудно за всеки народ и изисква вид обществено покаяние.

Историята ни приютява и между страниците на „Ал Капоне. Истинската биография на легендарния престъпен бос“, написана изкусно от майсторката на този жанр Диърдри Беър. Книгата разкрива многопластовата личност зад името Алфонс Габриел Капоне и се стреми обективно да пресъздаде живота му – изпълнен с противоречия. Биографията на Ал Капоне се нарежда сред значими трудове на авторката като историите за живота на Самюъл Бекет, Симон дьо Бовоар и Карл Юнг.

Помислили сме и за заклетите библиофили, които вече имат възможността да държат в ръцете си двете особено специални, колекционерски издания на вечния роман на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“. Със своята безпощадна сатира, грандиозна комедия, настръхваща косите драма и величествена любовна история „Майстора и Маргарита“ има безброй издания, превърнати и в пиеси, филми и сериал. Актуалността на романа днес не само, че не е поставена под въпрос, а напротив – в смутни времена са нужни именно произведения, които припомнят и защитават човешкото във висшата му форма. Зад дизайна на двете книги стоят две млади, освободени и талантливи художнички Весела Карапетрова и Наталия Чайкина.

Сред най-новите заглавия на „Кръг“ помахва и първият български роман за деца „Златно сърце“ от Калина Малина – авторка, която е любима на децата от XX век. А корицата на новото издание е дело на Виктор Паунов.

Греъм Грийн заема своето подобаващо място в каталога на „Кръг“. С криминалния си роман „Кеят на злото“ английският автор поддържа напрежението докрая на този мрачен разказ за разбунтувалия се млад човек.

И не на последно място ще споменем още една мемоарна книга, която си заслужава – „Аз съм най-великият“, официалната автобиография на световноизвестния боксьор Мохамед Али. Какво означава да ти отнемат шампионската титла, от върха да паднеш до дъното и оттам да се въздигнеш отново до първото място? Какво означава да си дискриминиран и по раса, и по религия, и въпреки това да не спираш да се бориш? Отговорите ни дава самият Али в подробен разказ за най-тежките и важни години от живота си.

Знаем, че изборът е труден, затова го оставяме на вас и продължаваме да работим, за да го има.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *