Какво не знаем за „Под игото“?

Когато стане въпрос за „Под игото“ повечето от нас приемат заглавието като понятие самó по себе си. „Под игото“ принадлежи по презумпция на всеки от нас, така както и химна, гюловите полета, Дунава и Балкана. Вазов е дядо на всяко българче, а неговите думи са завет за поколенията. Въпреки тази, почти генетична близост, която сме развили към вазовото творчество, все още съществуват любопитни факти около първото издание на най-емблематичния български роман, които биха предизвикали интерес у читателя.

Знаете ли например, че първото самостоятелно издание на „Под игото“ се случва не в България, а във Великобритания през 1893/4 г. Инициатор е Едмънд Гос от издателство „Хайнеман“, който пише и предговора към книгата. Романът излиза като част от поредицата „Международна библиотека“ и жъне огромен успех на Запад.

В България първият издател, проявил интерес към „Под игото“ като самостоятелна книга, е Тодор Чипев. Това се случва близо година след излизането на романа в Лондон. При подготовката на така нареченото „Чипево“ издание Вазов нанася множество корекции по сюжета и стила си. Всъщност текстът от това издание е този, който познаваме и до днес. Тогава е добавено и подзаглавието – „Роман из живота на българите в предвечерието на Освобождението“. Предвидено е книгата да излезе в тираж 3000 броя, на луксозна хартия, с твърди корици  и с 25 илюстрации. Чипев не се скъпѝ за разходите по книгата.

Илюстрациите са дело на известните художници Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски и Йозеф Обербауер. Правени са по снимки, за които позират актьори от Народния театър, в ателието на придворния фотограф Иван Карастоянов. Самият Вазов присъства на сесията и дава насоки по работата върху фотографиите.

Част от тези илюстрации използвахме при оформлението и на нашето луксозно издание на вазовия роман. Дизайнът е на Капка Кънева, която успя да вложи в една корица най-интересните и автентични моменти от „Чипевото“ издание. Така, освен чрез самия текст, днес читателят има възможност да пусне мисълта си да отлети назад във времето още с разгръщането на корицата.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *