„Майстора и Маргарита“ на „Кръг“ с грамота от „Златен лъв“

За 25-и път този декември асоциация „Българска книга“ организира годишните литературни награди „Златен лъв“. И макар да нямаше официална церемония, събитието предизвика вълнения сред издатели и читатели.

Щастливи сме да споделим, че бяхме в краткия списък на номинираните, а днес получихме грамота за дръзкия и ефектен издателски проект едновременното да издадем „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков в три великолепни дизайна, два от тях дело на студентки.

Наградата в категория за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор – в състава на тазгодишното жури са д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров.

Всяко от трите издания на „Майстора и Маргарита“, които реализирахме през 2020 година носи силно изявена своя идентичност и открояващ се дизайн. И трите са с еднакво съдържание – класическия стар превод (от 1968 г.) на голямата българска преводачка Лиляна Минкова.

Синьото издание, което оформи Наталия Чайкина, студентка в Национална художествена академия, поставя акцента на визията върху изящната корица на книгата.

Червеното издание е първото илюстровано издание на „Майстора и Маргарита“ на български език. Художничката, също студентка от НХА, Весела Карапетрова е вплела в текста множество ценни детайли и скрити закачки към читателя.

Третото издание, единственото с меки корици, е дело на известната художничка Капка Кънева. В него ясно личи открояващият се стил и индивидуалност на дизайнерката.

Честито на всички!

Categories:

1 thought on “„Майстора и Маргарита“ на „Кръг“ с грамота от „Златен лъв“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *