Книгите на „Кръг“ в 12 любопитни факта

Издателство „Кръг“ навършва 4 години и за това време издадохме творби в различни жанрове, които да ни вълнуват и вдъхновяват. Всяка от тях има своето значение както в каталога ни, така и в творческата биография на автора си. Вместо да ви припомняме едно по едно заглавията, избрахме да ви споделим любопитни факти, свързани с някои от книгите ни, които доказват, че литературата се разпростира в различни и необичайни посоки.

Как Алън Силитоу създава своя най-известен разказ – „Самотният бегач на дълго разстояние“

„Гледах през прозореца, когато фигура с шорти и фланелка ме отмина, тичайки. Написах на листа: „Самотният бегач на дълго разстояние“. Не знаех какво значи. Мислех, че може да напиша стихотворение“, припомня си британският писател Алън Силитоу. Вместо поезия, от случайно записаната фраза се ражда един от най-значимите разкази в световната литература за XX в.

„Англия ме сътвори“ от Греъм Грийн вдъхновява рок албум

Известен факт е, че героят на Греъм Грийн от романа „Англия ме сътвори“ – Крог, има за прототип истинска личност – шведския предприемач Ивар Крюгер. Самата книга обаче се оказва вдъхновение за творчество отвъд пределите на литературата. Един от примерите е дебютният албум на британската инди рок група Black Box Recorder, озаглавен „Англия ме сътвори“. В едноименното парче присъства и необичаен герой от романа на Грийн – паякът, който журналистът Минти държи захлупен под стъклена чаша.

„Злодеянието“ от Стефани Робел е вдъхновена от истински случай

Дий Дий и Джипси Роуз Бланчард са майка и дъщеря, които съседите харесват и намират за мили. Дий Дий се грижи отдадено за своята дъщеря Джипси, която живее в цял куп неизлечими заболявания. Поне така мислят всички до 2015 г., когато Дий Дий е убита, а Джипси Роуз… влиза в затвора. Ужасяващият реален случай подтиква Стефани Робел да напише романа си „Злодеянието“, в който обаче отношенията между героините Пати Уотс и Роуз Голд се развиват по различен начин.

Кармен Мола се ражда от игра на думи

Кармен Мола е името на голямата сензация в испанската литература за последните няколко години. Личността на авторката е обвита в мистерия, преди през 2021 г. да стане ясно, че зад псевдонима всъщност се крият трима мъже: Агустин Мартинес, Хорхе Диас и Антонио Мерсеро. Как обаче се е появило името? Докато обсъждат варианти, един от тях предлага името „Кармен“, а друг отговаря: „Carmen mola“, което означава „Кармен е готино“.

Противоречивият случай с героя на Уолтър ТевисДебелака, от Минесота

Вдъхновен ли е от истински човек героя на Уолтър Тевис от „Играчът“? Така твърди играчът на билярд Рудолф Вандероун, приел името на персонажа за свой прякор. Оказва се обаче, че мъжът сменя името си едва след появата на филмовата адаптация по романа с Пол Нюман от 1961 г. Малката измама носи на Вандероун договори за реклама с билярдни компании и договори за книги.

 Кога се появява Калина Малина?

Първият български роман за деца е „Златно сърце“ от Калина Малина. Псевдонимът на писателката, родена като Райна Иванова Радева през 1898 г.,  се появява за първи път през 1924-та, когато под това име отпечатва детското си стихотворение „Без подслон“. Любопитен факт е и че редактор на романа „Златното сърце“ е друг значим български автор за деца, известен под псевдоним – Ран Босилек.

Реална история, достойна за „Списъкът на Шиндлер“

В знаковата творба на писателя Томас Кинийли индустриалецът Оскар Шиндлер спасява 1200 евреи от Холокоста. Едноименният филм от 1993 г., спечелил 7 статуетки „Оскар“, остава в историята и със сцената с момиченцето с червено палто на фона на черно-белите образи като символ на невинността и надеждата. Именно тази фигура е запечатана и върху корицата на нашето издание. 32-години след появата на филма актрисата Оливия Дабровска, влязла в ролята, се включи сред доброволците на границата с Полша през април, които посрещат украински бежанци.  

Кейп Код – вдъхновение за мнозина

В една и съща година нашето издателство представи на читателите две напълно различни като жанр и тематика издания – „Кейп код“ на Хенри Дейвид Торо и „Хартиеният дворец“ на Миранда Каули Хелър. Оказва се обаче, че и за двете вдъхновение е безкрайната красота на малкия американски полуостров. В двете книги читателите могат да открият различен ъгъл към природата на мястото.

Сергей Лебедев и Джон льо Каре

Руският писател Сергей Лебедев написва романа си „Дебютант“ в стилистиката на шпионския трилър – жанр, от който е бил силно вдъхновен през тийнейджърските си години под влияние на английския писател Джон льо Каре. След излизането на романа на английски, Лебедев решава да изпрати едно копие до льо Каре, но за съжаление, писателят умира, преди да е имал възможност да го прочете.

Заека на Ъпдайк вдъхновява Еминем

„Заеко, бягай“ от Джон Ъпдайк е сред най-важните романи в американската литература, като за две от четирите книги в тетралогията, Ъпдайк получава награда „Пулицър“. Значението на заглавната книга в попкултурата се запазва десетилетия след написването ѝ, като най-интересен е примерът с „Осмата миля“, в който участва Еминем. Макар и изпълнен с автобиографични елементи, филмът черпи вдъхновение и от романа на Ъпдайк, като между главните герои на книгата и филма има редица паралели, а саундтракът на лената съдържа и парчето Rabbit Run („Заеко, бягай“).

Кой е най-известният котарак в литературата?

Едва ли ще се изненадате, че той е черен и обича да играе шах. Според блога на едно от най-влиятелните издателства в света – Penguin, Бегемот от „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков е на първо място сред прочутите котки в литературата. Неслучайно именно той е на корицата на новото издание на романа, което публикувахме преди броени седмици.

Какво чете Барак Обама?

Барак Обама е 44-тият американски президент на САЩ и след два мандата на поста продължава да има огромно значение. В своя списък с важни книги за годината през 2020-а той поставя романа от Лиз Мур „Ярка река“.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *