Топ 5 най-продавани заглавия на Пролетния панаир на книгата 2023

С поройни дъждове и прежурящо слънце (често редуващи се през няколко минути) премина и Пролетният панаир на книгата тази година. На нашата 2-ра шатра посрещнахме хиляди приятели и читатели, с които да разменим по някоя дума и книга.

А сега, преди да се вглъбим отново в най-съществената си задача – да издаваме книги по начина, по който заслужават – ви представяме списък на заглавията, които бяха най-търсени на панаира миналата седмица.

1. „Ад“ от Данте Алигиери

Да, времето в голямата си част на Панаира на книгата беше ад. Но традиционно луксозното издание на „Ад“ от Данте Алигиери в класическия и изпитан от времето превод на Константин Величков, с твърди корици и обсебващи гравюри на Гюстав Доре, отново не допусна някой да го изпревари по търсене при нас. На епичната одисея през деветте кръга на пъкъла, в мрачното царство на онези, отхвърлили духовните ценности, ни повежда тази изключителна поема, за да се докаже като ненадминат през вековете художествен текст и днес – седем столетия след смъртта на италианския поет.

2. „Влюбеният Айфел“ от Никола д’Естиен д’Орв

„Влюбеният Айфел“ пристигна на Шатрата ни директно от печатницата и много бързо се превърна в една от търсените книги в следващите дни. Романът описва историята на Айфеловата кула и на Париж, но и на самия ѝ създател Густав Айфел – велик мъж, който достига висоти благодарение на своите чувства. Не сме изненадани, че „Влюбеният Айфел“, създаден по едноименния френски филм на Мартин Бурбулон и впечатлил кино зрителите, бързо започна да печели и сърцата на българските читатели.

3. „Закуска за шампиони“ от Кърт Вонегът

Седмият роман от библиофилската ни колекция с книги на Кърт Вонегът също навлезе в класацията с най-търсените ни книги на панаира  – както всяко от предходните заглавия на американския модерен класик. „Закуска за шампиони“ въвежда в свят, където хората са се превърнали в роботи, управлявани от проводниците в главата си и химикалите, които поглъщат. Най-голямата пандемия са идеите, с които се заразяват като чума, а имунитет срещу налудността няма. „Това не е книга, в която всички си получават заслуженото накрая“, предупреждава за „Закуска за шампиони“ Вонегът. Ние обаче добре знаем, че когато четем този писател, получаваме доза от най-доброто в световната литература.

4. „Олив Китридж“ от Елизабет Страут

Продължението „Олив Китридж отново“ възроди интереса към колоритната героиня и търсенето на първия роман за нейната история. Изящното перо на носителката на „Пулицър“ Елизабет Страут ни повежда из сложната тъкан на човешката природа в този забележителен роман – фините връзки, които ни изграждат в раздирана от противоречия личност с многопластова душевност… И за нас е много ценно, че Олив Китридж, с първата или и с двете си книги, попада в домовете ви.

5. „Затрупана София“ от Кирил Христов

„Затрупана София“, своебразното обяснение в любов на поета Кирил Христов към града, два пъти свършва на щанда ни и два пъти зареждахме допълнителни количества. Макар това издание на сборника със спомени да бе публикувано преди повече от две години, то продължава неизменно да е сред най-търсените ни заглавия на книжните панаири – и сме уверени, че има защо да е така.

 • Product on sale
  19,90 лв. 16,92 лв.
 • Product on sale
  19,90 лв. 16,92 лв.
 • Product on sale
  35,00 лв. 29,75 лв.
 • Product on sale
  20,00 лв. 17,00 лв.
 • Product on sale
  16,90 лв. 14,37 лв.

Специално за този Панаир на книгата, както много от гостите на 2-ра шатра забелязаха, бяхме подбрали и селекция от 50 заглавия, които предлагахме с 50% отстъпка от коричната им цена. Огромното разнообразие от невероятни книги срещу почти символични суми очаквано привлече доста читатели. А ето и кои от тези 50 заглавия пожънаха най-голям успех.

1. „Изчезваща земя“ от Джулия Филипс

2. „Да мислиш като Аристотел“ от Едит Хол

3. „Енеида“ от Вергилий

4. „Макбет“ от Уилям Шекспир

5. „Ваканцията“ от Т. М. Логан

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *