Капка Кънева с номинация за награда „Христо Г. Данов“ за дизайна на „Книга на безпокойството“ от Фернандо Песоа

С голяма радост съобщаваме, че Капка Кънева е номинирана за награда „Христо Г. Данов“ в категория „Художник или дизайн и оформление на книгата“ за работата си по нашето издание на „Книга на безпокойството“ от Фернандо Песоа.

Епохалният труд, който великият португалски писател завещава, без да успее да завърши приживе, се появи за годишнината от смъртта му на 30 ноември 2022 г. Макар да е използван утвърдилият се през годините превод на български на Даринка Кирчева, луксозният и елегантен том се отличава най-вече с художественото си оформление, дело на Кънева. Зад кориците и цялостния му дизайн откриваме шест двойки илюстрации – в пълен унисон с емоционалната дълбочина на текстовете.

Капка Кънева преподава в катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“ в НХА и е носителка на множество професионални награди. През 2020 г. третото ни издание на „Майстора и Маргарита“, чийто дизайн направи тя, бе номинирано за „Златен лъв“, съвместно с други две издания на Булгаковия роман.

„Христо Г. Данов“ е сред най-престижните литературни награди в България. „Художник или дизайн и оформление на книгата“ е само една от осемте категории, в които ежегодно се връчват призове. Благодарим на журито за вниманието към този проект, а на Капка пожелаваме успех!

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *