Ефектът на… амурския тигър

„Слънцето и лунната светлина, звездите и сенките, сложните бразди и древните пръстени по дърветата, нюансите на снега и земята – всички те се вливаха във фигурата на царя тигър. Да го видиш, означаваше да станеш свидетел на фундаменталната истина: всичко в природата е въплъщение на всичко останало. Всичко освен ловците“, пише канадско-английската писателка Поли Кларк в своя роман „Тигър“. Тя е сред първите в начеващия жанр клай-фай (от climate-change fiction – литература за климатичните промени).

Амурският тигър, наричан още сибирски, е най-големият представител на своя вид и на семейство котки въобще. Величествените животни достигат до повече от 3 м дължина и тегло около 300 кг. Техните 10-сантиметрови зъби и 12-сантиметрови нокти допълват картината на перфектния хищник. В екстремна ситуация един тигър може да убие мечка, тежаща 450 кг. Нищо в природата не може да застраши царя на тайгата. Освен човекът.

Сибирските тигри обитават територии в Далечния изток – Русия (Амурска област) и части от Китай, а в миналото са били разпространени още в Корея и Монголия. Преди по-малко от 100 години, около 1930-а, популацията на амурските тигри спада драстично и на свобода в дивото остават живи едва няколко десетки от тях. Причина за това са предимно бракониерите. В много източни страни хората и до днес вярват, че всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – може да се използва за приготвянето на чудодейно лекарство, което се търгува на черния пазар на висока цена. Други плащат огромни суми само, за да притежават трофей от величествените животни – кожа, зъби, нокти.

Още една сериозна причина за изтребване на популацията са големите индустрии в района на хабитата им, които изсичат огромни площи гора без мисъл и грижа за обитателите. Амурските тигри се хранят с едри животни, като сърни, елени и глигани. В източната част на Сибир обаче такива животни вече се срещат рядко.

В гора с площ хиляда квадратни километра може да има достатъчно храна едва за четири-пет тигъра. С намаляването на броя на дърветата изчезват и тревопасните, а с тях и сибирските тигри. За да се спре опасното намаляване на техния брой, руското правителство се грижи за огромни защитени местности с диви животни, като например природния резерват „Сихоте Алин“. Но ако излязат от пределите на защитените местности, тигрите се излагат на опасност от бракониери.

След огромните усилия за запазване на вида, днес популацията на амурските тигри се увеличава много бавно, но стабилно. Въпреки това огромна част от тях живее в зоопаркове по света, а в дивото са останали едва няколкостотин екземпляра.

Според WWF макар тигрите да живеят в другия край на света – толкова непознат и далечен за нас – ние всеки ден пазаруваме продукти, чието производство завзема и уврежда територията им и води до тяхното унищожаване като вид. Хартия, мебели, кухненски прибори, дрехи, обувки и аксесоари… Списъкът е огромен.

Отделни хора трудно могат да повлияят на този процес, но ако се обединим и не забравяме да мислим за Живота около нас, тогава за природата има шанс. За нас също.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *