Писателят Сергей Лебедев се среща с българските читатели

Руският писател и публицист Сергей Лебедев пристига в София за двудневни срещи с журналисти и читатели на 22 и 23 февруари 2023 г. Едно от най-значимите имена в съвременната европейска проза, той ще представи на български два от романите си – „Предел на забравата“ и „Дебютант“.

На 22 февруари, в 11 ч., Лебедев ще отговаря на въпроси на журналисти във Vivacom Art Hall (ул. „Оборище“ 5).

На 22 февруари, в 18 ч., ще започне читателската среща с писателя в книжарница Greenwich Book Center (бул. Витоша“ 37).

На 23 февруари, в 16 ч., студенти ще могат да се срещнат с журналиста и писател в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ (ул. „Московска“ 49).

И трите събития са с отворен достъп.

Посещението на писателя съвпада с първата годишнина от началото на войната в Украйна на 24 февруари. От Лебедев може да се очаква остра критика към политиката на Путин. Изключително компетентен по въпросите за съветското минало на своята родина, той умее да пуска паралели между последствията от комунизма в различните общества.

В творбите си Лебедев изследва руската действителност днес, близкото минало и трудностите при преодоляването му.

Дебютната му книга Предел на забравата е публикувана на повече от 15 езика. Той разказва трудната история на млад човек – наш съвременник, който разбира, че негов близък е бил палач в трудов лагер. През 2016 г. „Уолстрийт Джърнъл“ избра романа за един от 10-те най-добри, преведени на английски.

Вторият му роман на български Дебютант е шпионски трилър за съветските тайни служби. Лебедев се вдъхновява за него от случая „Скрипал“ – отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия. В послеслова към българското издание Лебедев признава високата цел, която си е поставил, относно творбата си – да създаде „политически роман, в който са свалени маските на бесовете, проправящи пътищата на злото, утежняващи с грях съдбата на обще­ството и създаващи ориста на националната история“.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *