Топ 5 най-продавани заглавия на Зимния панаир на книгата 2022

Не е лесно да направим обзор на Зимния панаир на книгата, който тази година беше наистина многолик и разнообразен. Нашите два щанда бяха приютили толкова заглавия, че имаше риск гравитацията да ни повали, но овладяхме безпокойството и всички панаирни вълнения, понякога чувствайки се като последната книжарница в НДК. Така е то.

Без излишно многословие, представяме ви петте най-търсени наши заглавия:

1. „Нулева гравитация“ от Уди Алън

Винаги можем да разчитаме на именития режисьор и сценарист да ни разсмее и впечатли с остроумията си. Очаквано, новият сборник с разкази на Уди Алън „Нулева гравитация“ беше най-търсеното наше заглавия по време на книжния базар в НДК. Книгата събира най-доброто от американския писател от последните години и за пореден път доказва, че нищо не може да се мери със стила му. Чрез своите необичайни сюжети Уди Алън създава цели вселени, в които единственото сигурно е, че разказите му са дори по-добри от кино!

2. „Книга на безпокойството“ от Фернандо Песоа

Размислите на знаменития португалски автор, рамкирани с деликатния дизайн на Капка Кънева, също провокираха интереса на читателите. Своеобразният дневник разкрива неподражаемия живот в идеи на ненадминатия поет, а настоящото издание за първи път предлага нова подредба на текстовете.

3. „Кланица пет“ от Кърт Вонегът

Знаковата книга на Кърт Вонегът се появи на пазара през ноември и с нея отбелязахме 100 години от рождението на великия американски писател. Обявен от списание „Тайм“ за един от 100-те най-добри англоезични романа на XX век, „Кланица пет“ е полуавтобиографичен, антивоенен роман. Вонегът използва за основа на историята си изравняването на мирния град Дрезден със земята по време на Втората световна война и оформя невъзможен разказ, в който сълзите от смях преливат в болка.

4. „Последната книжарница в Лондон“ от Мадлин Мартин

Втората световна война е част от сюжета и на тази книга, търсена от читателите на „Кръг“ по време на събитието. В нея младата Грейс Бенет от Дрейтън заминава за Лондон през 1939 г., но вместо блясъкът на столицата, открива знаците на приближаващата война. Мадлин Мартин разказва вълнуваща история за силата на книгите и съпричастността.

5. „Вълнения“ от Дж. Г. Фарел

Нашият своеобразен топ 5 на най-търсените заглавия завършва с романа, отличен с „Изгубения Букър“ – награда, присъдена през 2010 г. на книга от 1970-а. Във „Вълнения“ Дж. Г. Фарел описва със своя неподражаем и изпълнен с ирония стил реален исторически момент – борбата за независимост на Ирландия. Смехът през сълзи, пораждан от несравнимата смесица от тъга и ирония, превръща творбата от „правдиво историческо четиво“ в неподвластен на времето класически роман.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *