„Биография на Зеленски“ с номинация за „Златен лъв“

Биография на Зеленски. От слуга до президент на народаот Режи Жанте и Стефан Сиоан е сред номинираните за годишните награди „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

Отличието в тази категория се дава за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми, предизвикали са широк отзвук и са издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г. Нашето издание от юни (в превода на Гергана Соколова и с корица на Наталия Чайкина) е в краткия списък за наградата на Асоциация „Българска книга”, а подборът на заглавия се прави от журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година журито се състои от Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.

В „Биография на Зеленски“ авторитетните френски журналисти Режи Жанте и Стефан Сиоан, които от години отразяват ситуацията в Украйна и региона, отговарят на въпроса кой е Володимир Зеленски и каква е ролята му в конфликта на Русия с Украйна. Техният разказ не е хвалебствена ода, а обективен анализ, който не спестява нищо за живота на президента Зеленски. Книгата проследява неговото развитие от актьор и бизнесмен, който е в добри отношения с представители на проруската вълна в страната, до пълководец, избрал да не се подчинява на страха, а да бъде в служба на народа си.

Номинацията на книгата стана ясна в седмицата, в която списание „Тайм“ обяви Володимир Зеленски за личност на годината, а „Политико“ го избра за най-влиятелен човек на годината.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *