Преводът на Майре Буюклиева на „Съпричастният“ е в краткия списък на наградата „Кръстан Дянков“

С радост съобщаваме, че преводът на Майре Буюклиева на отличения с „Пулицър” шпионски роман „Съпричастният” от Виет Тан Нгуен е в краткия списък на наградата „Кръстан Дянков” за 2023 г. Редактор на текста е Антония Апостолова.

Нашето издание, което публикувахме през юни, е номинирано заедно с още три книги, излезли на български между 15 септември 2022-ра и 1 юли 2023-та. Тазгодишният носител на приза, връчван от фондация „Елизабет Костова” за превод на съвременен англоезичен роман, ще бъде обявен на 17 ноември.

Пожелаваме успех на Майре, която усърдно работи като преводачка на книги и филми от английски и японски от над десет години. 

Едновременно трилър и социална сатира, „Съпричастният” улавя ужаса и абсурдността на Виетнамската война, представяйки в нова светлина бурните събития покрай окончателното изтегляне на американците от страната в средата на 70-те години. Романът е дебютен за виетнамско-американския писател Виет Тан Нгуен, донася му световна слава и през 2024-та по него тръгва минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от отрицателните персонажи в историята.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *