Четем епичния роман „Парижанина“ на „Нощ на литературата“

Историческият роман „Парижанина“ от Изабела Хамад е сред заглавията, които ще бъдат представени в тазгодишното издание на „Нощ на литературата“. Един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска проза ще се проведе на 27 септември, сряда. София и още дузина български градове ще участват за единайсета поредна година в събитието, което се случва по едно и също време на различни места в Европа.

В столицата известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични локации, наречени „читателски гнезда“. Точните места можете да видите на сайта на събитието – www.noshtnaliteraturata.com.

Парижанина“, която издадохме през 2022-ра, е първокласен дебют на младата британско-палестинска писателка Изабела Хамад (р. 1992). Писатели като Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер са сред най-възторжените читатели на романа. Високият стил и език на творбата са умело предадени на български от покойния вече Стефан Аврамов (1978 – 2021), чийто превод влезе в краткия списък на наградата „Кръстан Дянков“.

Книгата проследява живота на героя Мидхат Камал от Наблус – град на север от Йерусалим. В началото на XX в. младият мъж е принуден да прекъсне ученето си във Франция и да се върне в родната Палестина, окупирана от британците и надигащите се националистически настроения. Докато разглежда ключов момент от историята, романът хвърля светлина върху началото на дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт, белязала съдбата на Близкия изток.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *