Топ 5 най-продавани заглавия на Коледния панаир на книгата 2023

След края на титаничния Коледен панаир на книга, който обсади НДК миналата седмица, е време за равносметка. Кои бяха любимите творби на четящите мъже и жени от Двореца на културата? Стотици малки (и не чак толкова малки) принцове и принцеси наредиха в топ 5 все сериозни, мъдри и задълбочени творби, които ни карат да се гордеем със свършеното през последните месеци. Ето ги и тях:

1. „Уомпитър, фома, гранфалун“ от Кърт Вонегът

Перлата в короната на нашата колекция на Кърт Вонегът – изключителният сборник с есета, мнения и речи „Уомпитър, фома, гранфалун“, триумфира като най-търсеното заглавие на Панаира. Деветата книга в дизайнерската ни серия дава рядък и ценен шанс да влезем в ума на един от любимите писатели на ХХ в. и да изживеем неговите съкровени спомени, вижданията му за света, за творбите му и за книгите на другите. Разнообразната селекция от жанрове включва спомени; напътствия как се пише научна фантастика; размисли за гуруто на „Бийтълс“ Махариши Махеш Йоги; есе за бруталния сериен убиец Тони Коста и т.н.

2. „Обсадата на Кришнапур“ от Дж. Г. Фарел

Втората книга от знаковата „Имперска трилогия“ на Дж. Г. Фарел е второтонай-търсеното заглавие на Панаира. „Обсадата на Кришнапур“ е едновременно забавен и ужасяващ, трогателен и безпощаден роман, заслужено награден с „Букър“ през 1973-та. Този епичен разказ, който осмива безмилостно недъзите на Британската империя в периода на нейния упадък, покорява читателите с изключително остроумие, въображение и реализъм.

3. „Жените от шато „Лафайет“ от Стефани Дрей

Читателските интереси поставиха на трето място световния бестселър „Жените от шато „Лафайет” – завладяващ и вдъхновяващ, епичен и дълбоко хуманен роман. Американската писателка Стефани Дрей разказва историята на френския замък, символ на свободата и смелостта, и на три забележителни жени, борещи се да съхранят наследството му и най-съкровените идеали на човечеството.

4. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Юбилейното издание на една от най-обичаните книги в света „Малкият принц“ е на четвърто място. Създадена преди 80 години, през 1943-та, историята на златокосото момче надхвърля категорията детска литература и остава до днес любима на няколко поколения читатели, независимо от възрастта. Луксозният том с твърди корици е в иконичния първи превод на книгата у нас на Константин Константинов, а включва и предговора към него. За финал пък читателите ще могат да се насладят на послеслов от културолога Георги Лозанов.

5. „Титан“ от Сергей Лебедев

На последно място, но не и по значимост, е една от най-важните книги, издадени през 2023 г. „Титан“ от Сергей Лебедев е сборник с разкази, който коментира по безкомпромисен и незабравим начин близкото минало на постсоциалистическите общества. Тази книга буни, притеснява, обезпокоява, ядосва, покорява и най-вече лекува. Лекува нас като общество, наследило греховете на своите предшественици.

 • Product on sale
  22,00 лв. 18,70 лв.
 • Product on sale
  29,90 лв. 25,42 лв.
 • Product on sale
  21,90 лв. 18,62 лв.
 • Product on sale
  29,90 лв. 25,42 лв.
 • Product on sale
  22,00 лв. 18,70 лв.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *