ТОП 5 най-продавани книги на Пролетния базар на книгата 2021

На Пролетния базар на книгата тази година имаше всичко – дъжд, вятър, слънце, перипетии, смях и какво ли още не… Но най-важното бяха смелите читатели, които и в пек, и в студ не се отказаха да се гмурнат в тоновете книги!

Споделяме ви ТОП 5 на най-търсените заглавия на „Кръг“ на Пролетния панаир пред НДК. (Само да вметнем, че първото място успяхме да предположим и преди финалния отчет на продажбите.)

А при три от петте заглавия репликата „Гледал съм филма“ не се оказа аргумент срещу книгата, а точно обратното – мотив за разпалване на читателското въображение.

1. „Само да вметна“

Колкото и филма на Уди Алън да е изгледал човек, винаги му се иска да надникне още по-дълбоко в ума на твореца. Доказатество за това са и върволицата читатели, които непрекъснато прииждаха да си вземат още един екземпляр от единствената му (и откровена до болка) автобиография.

В „Само да вметна“ Уди Алън прави равносметка на живота си, без да подминава дори най-трудните теми. В тази книга той не е пощадил никого – нито себе си, нито своите близки.

2. „Завинаги твой, Винсент“

Името на Винсент ван Гог винаги е обгръщано от аура с цвят на слънчоглед. И ако днес картините на художника са сред най-ценните притежания на световните художествени галерии, приживе той остава непознат и отхвърлен.

По какъв начин е преживявал света около себе си и къде се крият тайните на гения му? Писмата, които пише до брат си Тео, разкриват много за характера и личността на Ван Гог, за да нестихващата творческа енергия, съчетана с буреносен темперамент.

Писмата, подбрани в „Завинаги твой, Винсент“, са солиден монумент на размаха, до който може да стигне човешкото стремление в желанието си за себедоказване.

3. „Затрупана София“

Известният поет, белетрист, преводач и драматург Кирил Христов обединява в „Затрупана София“ спомени за своите съвременници, но и за пространството, което те обитават – улиците и сградите на столицата в първите десетилетия след Освобождението и началото на XX в. Наблюденията му обаче не са сух исторически преглед, а жив разказ за едно позабравено днес време и шеговит поглед към народопсихологията ни, при която големи изменения през годините няма. В този мемоар оживяват ключови места в столицата – балкончето на Вазов, къщата на Петко Каравелов, димът на Мара Белчева.

Благодарение на Капка Кънева книгата удовлетворява любопитсвото на читателя освен с текста на Кирил Христов, и чрез изящното оформление на изданието.

4. „Дамски гамбит“

След успеха на едноименния сериал на Netflix не е изненада и силният интерес на читателите към романа на Уолтър Тевис „Дамски гамбит“.

След смъртта на майка си мрачната и самотна Бет заживява в сиропиталище, където обичта и емоционалната подкрепа са заменени със зелени хапчета за „успокоение“. Единственото бягство от сивотата и апатията се оказва шахът. Докато се бори с вътрешните си демони, тя постига победа след победа на шахматната дъска.

Историята на Бет Хармън доказва, че динамиката може да се появи на неочаквани места, а книгата се чете на един дъх точно с такова удоволствие, с каквото се гледа и сериалът.

5. „Олив Китридж“

Още едно заглавие, което кара зрителя да се превърне в читател. „Олив Китридж“ носи на писателката Елизабет Страут „Пулицър“, а на актрисата Франсис Макдорманд за въплъщението ѝ в сериала на HBO от 2015 г. редица отличия, сред които и „Еми“.

В романа си Елизабет Страут рисува пъстрия релеф на дълбоката ни емоционалност: конфликтите, трагедиите, радостта и близостта. Свръзваща нишка между темите и историите в този роман е героинята Олив Китридж, а изящното перо на американската писателка повежда читателя из сложната тъкан на човешката природа.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *