Проф. Албена Бакрачева с номинация за награда „Христо Г. Данов“ за превода на „Лято на езерата“ от Маргарет Фулър

Екипът на „Кръг“ с радост научи, че тази година в категория „Преводач на художествена литература“ на Национална литературна награда „Христо Г. Данов“ е номинирана проф. Албена Бакрачева за превода на пътеписa „Лято на езерата“ на една от най-значимите жени в американската, а и световна история – Маргарет Фулър.

„Лято на езерата“ е високо художествена проза с философски дълбочини и поетичен замах. Маргарет Фулър с лекота редува повествование, природоописание, философска есеистичност и мерена реч, сливащи се в прекрасна художествена цялост. Откъдето идват и предизвикателствата за превода: проф. Бакрачева успява да пресъздаде високото художественото единство на оригинала, извайвайки го на великолепен български език.

Преводът на проф. Бакрачева е първият превод на Фулър на български, а него преподавателката по американска литература е обогатила с послеслов, който съдържа задълбочен анализ на творбата. Тя е авторка на четири книги, както и на многобройни статии в български и международни научни издания. На български превежда Хенри Дейвид Торо, Ралф Уолдо Емерсън и Маргарет Фулър.

„Христо Г. Данов“ е една от най-престижните в България. От 1999-а всяка година по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Пловдив се връчват награди в осем категории: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга; Библиотечно дело и голямата награда – за цялостен принос в националната книжовна култура.

Номинацията е чест за целия екип на издателството. „Кръг“ се гордее с постигнатите резултати и съвместната работа с ерудиран и стойностен професионалист като проф. Албена Бакрачева.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *