Топ 5 най-продавани книги на Пролетния базар на книгата 2022

Имало едно време на НДК Пролетен базар на книгата и на него хартиени дворци привличали читатели от близо и далеч… Въпреки адската жега в някои от дните, ние бяхме готови да посрещнем всеки читателски вкус със заглавия, които ни разхождат от Мадрид до Палестина.

Както обикновено, в тези кратки редове сме скрили тайни кодове за най-търсените издания на нашата шатра. Сред дъвчащи бонбони и кучешки бисквитки на него се беше настанило и първото заглавие на новото детско издателство „Рижко“ – „101 далматинци“. Романът на Доуди Смит привлече вниманието на малки и големи.

Ето и топ 5 на най-желаните заглавия от „Кръг“:

1. „Кървавата годеница“ от Кармен Мола

Безспорен фаворит на нашия щанд, първият роман на испанската сензация Кармен Мола ни повежда в сложно разследване в сърцето на Мадрид, където инспектор Елена Бланко се опитва да разкрие убиеца на млада жена от местната циганска общност. Престъплението силно наподобява на друго, случило се няколко години по-рано…

2. „Парижанина“ от Изабела Хамад

Романът, препоръчван от самата Зейди Смит, ни разкрива непознатата история за борбата за независимост на Палестина, като ни представя света през очите на младия Мидхад, заминал да учи във Франция по време на Първата световна война. Майсторски написан, „Парижанина“ е дебют за Хамад, която публикува книгата преди да навърши 30 години.

3. „Ад“ от Данте Алигиери

Почти година след появата си на българския пазар, луксозното издание на „Ад“ в класическия превод на Константин Величков и с гравюрите на Гюстав Доре за трети път е сред най-търсените наши заглавия на книжно изложение.

4. „Имало едно време в Холивуд“ от Куентин Тарантино

Едно от най-очакваните издания логично се оказа и сред най-търсените на Пролетния базар на книгата. Дебютният роман на Тарантино ни разказва повече за вълнуващия живот на Рик Долтън и Клиф Бут, които познаваме от едноименния филм на режисьора от 2019 г., донесъл „Оскар“ на Брад Пит. Вместо да повтаря екранната история обаче, книгата се впуска в неизследвани сюжетни нишки и ни предлага нещо като разширена версия.

5. „Хартиеният дворец“ от Миранда Каули Хелър

Романът се превръща в бестселър веднага след издаването си в САЩ през лятото на 2021 г. и вече се превежда на над 20 езика. Българските читатели са сред първите, които могат да се докоснат до книгата на родния си език извън англоезичния свят. Дълбоко интимна и обсебваща история, „Хартиеният дворец“ ни пита има ли правилен ход, когато си изправен пред невъзможно решение.

„101 далматинци“ от Доуди Смит

Сред най-търсените на нашия щанд беше и първата книга на детското издателство „Рижко“, за което се грижи екипът на „Кръг“. Вълнуващата история за далматинчетата и спасяването им от желанието на Злобара де Мон да ги превърне в палто е с илюстрациите на Мила Янева-Табакова.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *