Фотографът Иван Шишиев с отличие от Столична община за албума „Литературна София“

В Деня на София Иван Шишиев, създател и фотограф на „Етюд-и-те на София“, получи грамота от Столична община за албума „Литературна София“. Изданието на „Кръг“ от 2021 г. е отличено в област „Художествена фотография“ на годишните награди на Общината за ярки постижения в областта на културата.

„Литературна София“ предлага колоритна разходка из страниците на града, като се фокусира изцяло върху литературния му облик. Луксозният том – с твърди корици и с над 150 цветни страници – е със стилния дизайн на Наталия Чайкина.

Изданието обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности и съдържа малко известни факти и истории, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата. Албумът търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и др. Образи на книги, букви и думи, пишещи и четящи, имена и лица – всичко това е събрано в над 100 фотографии от Шишиев, за да представи градската литературна действителност.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите „Литература“; „Театър“; „Музика“; „Визуално-пластични изкуства“; „Художествена фотография“; „Кино“; „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“; „Критика и журналистика в областта на културата“; „Танцово изкуство“; „Фолклорни сценични изкуства“; „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“. Присъжда се и Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *