5 есенни книги за есенни хора

С настъпването на есенното равноденствие е крайно време да кажем довиждане на лятото и да се потопим в самовглъбения свят на есента, изпълнен с аромат на чай, падащи кестени и килим от жълъди.

Предлагаме ви пет книги от каталога ни, на които да се наслаждавате, докато денят става все по-къс, а времето за четене вечер – все по-примамливо.  

На разходка с „Флъш“ от Вирджиния Улф

Флъш е кокер шпаньол с красиви уши, изящни крака и козина като от злато. През лятото на 1842 година той прекрачва прага на голяма къща в Лондон и става домашен любимец на английската поетеса Елизабет Барет Браунинг. Към нея Флъш веднага изпитва безусловната любов, която цял живот ще го кара да й служи вярно. Дори при появата на опасен враг…

Романът на Вирджиния Улф има необикновена съдба – започва като литературен експеримент, но се превръща в една от най-харесваните творби на британската писателка. Книгата можете да откриете тук.

С аромата на „Дивите ябълки“ от Хенри Дейвид Торо

„Удивително е как тясно историята на ябълковото дърво е преплетена с човешката история“, започва едноименното есе от сборника на великия американски мислител Торо. Десет от знаковите му есета, сред които и „Есенни багри“, са събрани в това издание. То подхожда отлично на настроението на самовглъбеност, характерно за сезона. Сборника ще намерите тук.

След петък – „Идва събота“ на Лусия Бърлин

Не сте чували за Бърлин? Разказите й излизат посмъртно и в тях писателката улавя чудото на обикновения ден, а с разлистването на последната страница читателят разбира, че е участвал в подреждането на пъзел.

Героите на Лусия Бърлин се занимават с всичко, но и с нищо конкретно. Тя разказва за поети, музиканти, бармани и домакини, за политици и предприемачи. Книга, в която всеки ще намери по нещо за себе си и най-вече – история, в която да потъне в късен съботен следобед, докато листата наоколо сменят цвета си и политат. Изданието можете да намерите тук.

Сред мъглите на „Англия ме сътвори“ от Греъм Грийн

Мъгливото време обгръща като воал героите на Греъм Грийн в „Англия ме сътвори“. То е и фон, на който се разгръщат личните тревоги и битки на персонажите. В центъра на разказа е Антъни Фарант – чаровник, със съмнителен морал, който започва работа при финансовия магнат Крог. Постепенно обаче става ясно, че в света на парите има граници, които дори той не е готов да престъпи, а това ще реши съдбата му завинаги. Книгата можете да поръчате тук.

Сред цветовете на есента с „Етюд-и-те на София“ от Иван Шишиев

Фотографският албум на Иван Шишиев – автора на най-популярната фейсбук страница за стрийт фотография в България, е разделен на четири части, които обхващат всеки от сезоните. Корицата обаче е есенна и с нея се пренасяме именно във времето на цветовете, обгърнали столицата между септември и декември. Изданието можете да откриете тук.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *