Класически октомври с 5 заглавия

За някои класическият октомври е време за сладкиши от тиква и капучино с канела. За други – за безалкохолни напитки и тихи занимания. За нас класическият октомври е време, в което да намерим самотна пейка и да се потопим в непрочетените литературни находки от класици.

Предлагаме ви няколко заглавия от нашия каталог, на които да обърнете внимание през месеца.

„Хаджи Мурат“ от Лев Толстой

Едно от по-непопулярните заглавия на Лев Толстой ни потапя в трагичната съдба на Хаджи Мурат – историческа личност, той е командир, който заедно с народа си се опълчва на Руската империя в опита й да подчини родните им земи.

Приета от мнозина за шедьовър на Толстой, повестта „Хаджи Мурат“ не отстъпва на големите му романи със своята пъстрота, достоверност и мъдрост, а в описанията му на чеченското общество съвременният читател ще открие множество паралели с най-новата история.

„Личните бележници на Антон Чехов“ от Антон П. Чехов

Ако ви се е искало да надникнете в ума на гения, то тази малка книга ви разкрива огромна възможност. „Личните бележници на Антон Чехов“ събира най-доброто от записките на руския класик, които той води в продължение на последните четиринайсет години от живота си. Книгата е калейдоскоп на един богат вътрешен свят; изживяване, което прави читателя съучастник и съмишленик на самия автор.

„Роден съм да живея в самота“ от Франц Кафка

Вместо да препрочитаме „Метаморфозата“ и да се чудим защо тази сутрин не се чувстваме съвсем във форма, докато проверяваме дали образа ни в огледалото все още е човешки, можем да се впуснем в по-голямо приключение: да опознаем истинския Кафка. В нито една своя творба авторът не разкрива себе си така, както чрез писмата си: до любимите си Фелице Бауер и Милена Йесенска, до близките си приятели, до баща си. Откровени, прями, дълбоко емоционални, тези текстове са неповторимо свидетелство за изключителната му чувствителност, сложен гений и още по-сложен характер.

„Неточка Незванова“ от Фьодор М. Достоевски

Замислен като мащабно произведение, този роман на руския класик остава недовършен. Началото на творбата е публикувано, преди Достоевски да бъде арестуван и заточен в Сибир по подозрения за конспиративна дейност срещу императора. След завръщането си в Санкт Петербург така и не възобновява работа по този важен текст, който обаче разкрива характерните за автора майсторски стил и дълбок усет към човешката душевност. Сложните отношения между хората са подложени на безжалостна дисекция, а на показ е извадено всичко – от най-красивото до най-страшното.

„Бурята“ от Уилям Шекспир

В унисон с времето и дъждовните му настроения, предлагаме за прочит и „Бурята“ от Шекспир. Пиесата разказва митичната история на магьосника Просперо – законен херцог на Милано, прокуден на самотен остров заедно с дъщеря си Миранда. Когато един ден неговият брат Антонио, узурпирал трона и властта му, преминава с кораб наблизо, Просперо предизвиква ужасна буря, чрез която да получи възмездие.

Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *